Liczby i fakty o .... Beaujolais Nouveau

Z racji tego, że okres sprzedaży Beaujolais Nouveau jest w toku jeszcze przez kilka dni, chciałam Wam przedstawić kilka oczywistych faktów związanych właśnie z tym winem.


64 lata temu Beaujolais Nouveau stawia swoje pierwsze poważne kroki.

30 temu rozpoczęto celebrowanie święta młodego wina. Najhuczniej obchodzi się je w samym sercu powstawania czyli w Beaujeu (stolicy regionu), gdzie zjeżdżają się winiarze z całego świata. Organizowane są parady z pochodniami, koncerty i pokazy sztucznych ogni.

6 tygodni musi upłynąć od winobrania do czasu aż wino będzie gotowe do spożycia. Zgodnie z ustalonym w 1985 roku prawem, sprzedaż win rozpoczyna się w trzeci czwartek listopada.

5 euro. Tyle mniej więcej trzeba wydać na butelkę tego młodego i orzeźwiającego wina.

1500 kilometrów kwadratowych zajmują winnice Beaujolais w południowo-wschodniej części Burgundii. Wina produkuje się z jednego szczepu Gamay.

Region Beaujolais ma zaledwie 50 kilometrów długości i 10 kilometrów szerokości a znajdują się na nim ponad cztery tysiące winnic.

Winogrona gamay uprawia się obecnie na 30 tys hektarów w całej Francji z czego 22 tys w regionie Beaujolais. To niestety jeszcze mniej niż 10 czy 20 lat temu. Wtedy to skończyła się moda na młode wina i połowę krzewów po prostu wycięto.

Ale nie wszystkie winnice produkują to młode wino. Zajmuje się tym jedynie 10 winnic , które były wybrane do tego już pod koniec lat trzydziestych XX wieku.

Wszystkie winogrona muszą być zbierane ręcznie i jest to wymagane prawnym przepisem.

1,3 miliona hektolitrów Beaujolais Nouveau produkuje się każdego roku.

Około 70 milionów (47 % trafia na eksport) butelek zostaje rozesłanych po całym świecie, a spora część tej liczby trafia do Japonii.

Japonia jest największym światowym odbiorcą Beaujolais Nouveau.

Wino ma bardzo krótki okres ważności i należy je spożyć najpóźniej do maja przyszłego roku. Później może zmienić się w ocet winny.

Fermentacja winogron przebiega bez ich zgniatania.

Zazwyczaj czerwone wino przypomina bardziej białe gdyż podaje się lekko schłodzone. Powinno się je pić dużymi łykami. Najlepiej pasują do sałatek i przekąsek.

Beaujolais Nouveau to zaledwie 0,5 procent produkcji win na całym świecie a jednak znajduje się w czołówce najbardziej popularnych gatunków.

Najstarsza wzmianka o Beaujolais pochodzi z 1031 roku. Zwane wtedy było belijocum.

W 1395 roku książę Filip Śmiały kazał szczep gamay zastąpić pinot noir lecz zlekceważono te żądania. W konsekwencji przez kolejne 400 lat nikt o młodym winie nie słyszał.

W 1951 roku ponownie ruszyła sprzedaż Beaujolais i dniem który rozpoczynał otwieranie butelek był 15 listopada aż do 1985 roku.

Dzięki kanałowi Rodan-Sekwana wino dotarło do Paryża.

W latach 70-tych sławne były wyścigi, kto pierwszy zaniesie butelkę młodego wina do Paryża.

Wino ma zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Ja należę do tych pierwszych dlatego, że zdecydowanie wolę wina owocowe, lekkie i orzeźwiające w smaku. No i w nazwie jest moje imię :) A jaki jest Wasz stosunek do tych win?

Komentarze

  1. Bardzo ciekawe fakty. Też wolę wina lekkie i owocowe, ale na markach win w ogóle się nie znam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Francja i jej 10 NAJ

Mój pierwszy dzień we Francji

Top 10 mojego regionu - Pikardia