Beaujolais Nouveau 2015

Co roku w trzeci czwartek listopada (20listopad) rozpoczęła się degustacja młodego i znanego na całym świecie wina Beaujolais Nouveau. To wino uznawane jest za radosne zaskakuje swoim smakiem i świeżością.



Produkowane jest ze specjalnego szczepu winogron zwanych Gamay, który rośnie w Beaujolais (region między Lyonem a Macon). Uwaga, winogrona muszą być ręcznie zbierane i jest to wymagane prawnym przepisem! Rejon ten już w latach siedemdziesiątych XX wieku zasłynął z produkcji młodego wina. A że młode wino stawało się coraz to sławniejsze producenci chcąc jeszcze bardziej wyróżnić dzień corocznej degustacji, ustanowili święto Les Sarmentelles, zwane Świętem Winnej Łodygi. Jest ono obchodzone niezwykle hucznie. W Beaujeu ( historyczna stolica regionu) przygotowania do otwarcia pierwszych butelek zaczynają się już tydzień przed.  Wielu Francuzów przybywa z różnych regionów by razem świętować i degustować w samym sercu powstawania tego wina. Pierwsze butelki otwierane są zaraz po północy (noc ze środy na czwartek) gdyż wcześniejsze otwarcie jest prawnie zabronione. Jedynie winiarze mogą otworzyć butelki 30 minut przed północą. Miejsce tętni życiem a wino leje się strumieniami. Ten okres to nie tylko degustacja wina ale także możliwość zwiedzania winnic i historycznych zakątków miasta, a także smakowania tutejszych przysmaków.




Obecnie Beaujolais Nouveau jest popularne na całym świecie. Wino degustowane jest nie tylko w tym jednym miejscu ale w każdym zakątku świata. Inne państwa zaczęły podobne produkcje, tak jak  np Włochy mają Vino Novello czy Hiszpania - Joven, Vino Nuevo, nawet Stany Zjednoczone - Vino Nouveau. Z tym, że w Stanach wina te robi się nie tylko ze szczepów Gamay ale także z Zinfandel, Tepmranillo, Pinot Noir czy Riesling.





Beaujolais Nouveau powstaje w ciągu kilku tygodni od momentu winobrania do butelkowania. Młode wino poddawane jest maceracji węglowej ( czyli fermentacja zaczyna się wewnątrz całych winogron bez ich zgniatania i trwa około czterech dni) a następnie czasami pasteryzacji. Jest to wino czerwone, które podaje się trochę schłodzone. Idealna temperatura podania to 11-19 stopni. Ma niedojrzały, orzeźwiający i lekki smak. Niestety to wino nie nadaje się do dłuższego leżakowania i należy je spożyć w ciągu kilku miesięcy od daty produkcji, najpóźniej do maja kolejnego roku.

W tym roku pierwszy raz spotkałam się z białym winem Nouveau. Bardzo ucieszył mnie ten fakt gdyż nie przepadam za czerwonymi winami.





Wino to, nie jest zaliczane do win wykwintnych lecz mimo to ciągle przybywa wielbicieli tego trunku. Jak co roku kusi swoim charakterystycznym smakiem. Skusiło i mnie.



Komentarze

  1. Serdecznie dziekuje za udostepnienie zdjec Beaujolais do mego wpisu-galerii:)) http://notatkiniki.blogspot.fr/2015/11/le-beaujolais-nouveau-est-arrive-2015.html?showComment=1448320241689

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Francja i jej 10 NAJ

Mój pierwszy dzień we Francji

Top 10 mojego regionu - Pikardia