Bagietki, żabie udka, ślimaki, ser i wino czyli o tym co się je we Francji

Każdy kto pomyśli o francuskim jedzeniu pomyśli również o ślimakach i śmierdzących serach i robakach a także o winie. Takie myślenie jest mylne choć nie ukrywam, że sama kiedyś tak uważałam. Owszem zjada się różne morskie przysmaki ale zazwyczaj tylko w święta i wielkie rodzinne okazje, to jest swego rodzaju rarytas dla Francuzów.




Kuchnia francuska od niepamiętnych czasów uchodzi za raj dla smakoszy. Jest uznawana za jedną z najlepszych na świecie. Jej tradycje wzięły początek od czasów Katarzyny Medycejskiej, która poślubiając francuskiego króla Henryka II w 1533 roku wprowadziła na dwór francuski nowe techniki kulinarne i nadała jedzeniu nową jakość. 
Francja często nazywana jest kolebką sztuki kulinarnej. Współczesna kuchnia francuska powstała w wyniku pracy najlepszych kucharzy, latami doskonalących swój kunszt. To ojczyzna mistrzów kuchni, których nazwiska na zawsze zapisały się w historii kuchni światowej. Tutaj należy wymienić chociażby twórców kuchni wysokiej - haute cuisine, począwszy od La Varenne'a, a skończywszy na jego młodszych następcach takich jak Escoffier, Bocuse, Careme, którzy sztukę kulinarną doprowadzili na wyżyny. Kuchnia wysoka do dzisiaj serwowana jest w wykwintnych restauracjach i hotelach. Nowe czasy zmusiły ją jednak do zmiany swojego oblicza na bardziej przystępne, lecz nadal bogate i precyzyjne w formie i smaku, a także dość kosztowne. W XX wieku kuchnia potrzebowała nowego tchnienia i świeżości. W 1960 roku we Francji powstał nowy nurt zwany nouvelle cuisine, który narodził się w opozycji wobec tej pierwszej. Nouvelle cuisine opiera się na lekkich, zdrowych i krótko przyrządzanych daniach.
Kuchnia francuska jest na świecie znana w dużej mierze dzięki samym Francuzom, którzy potrafią zareklamować swój kraj i jego dobra. Wymieniają najbardziej popularne potrawy takie jak zupa cebulowa, tarta czy bagietka. Dodatkowo za sprawą panującej w Europie modzie na francuszczyznę bardzo dużo z francuskich dań wpisało się na stałe do menu wielu narodów. Niewielu z nas wie, że sosy są z pochodzenia francuskie. Francuzi poświęcają wiele czasu na tworzenie bądź udoskonalenie smaku sosów. Do tego stopnia, że stworzyli nawet osobny zawód "sosieur", czyli kucharza którego zadaniem jest przyrządzanie tylko wysokiej jakości sosów. Nie możemy zapomnieć również o musztardzie, majonezie, bulionach, omletach, sufletach a także o sosie beszamelowym i vinaigrette.




A teraz coś o posiłkach.
Le petit dejeuner czyli śniadanie - Typowy Francuz zaczyna dzień od pierwszego śniadania około 8 rano. Na francuskim śniadaniu nie może zabraknąć maślanego rogalika - croissant, ciepłej bułki z masłem - brioche, kawałka chrupiącej bagietki, kromki chleba posmarowanej masłem i dżemem, café au lait, czyli gorącej kawy z mlekiem albo małej czarnej kawy lub gorącej czekolady. Dodatkowo do śniadania podaje się sok najczęściej pomarańczowy. Tak więc śniadanie jest na słodko.





Le dejeuner czyli obiad - podawany w południe do godziny 14, w skład dania wchodzą po kolei: zimne przystawki, ciepłe danie, sery, deser i kawa. Do smakowitego obiadu obowiązkowo podawane jest wino. Jednakże, w dobie pogoni za pieniędzmi, tradycyjny duży posiłek podawany jest w regionach wiejskich, wyjątkiem jest niedzielny obiad. W większych miastach Francuzi jedzą zazwyczaj lunch, w kawiarni bądź w domu, a nawet w pracy (kanapka, sałatka, omlet lub inny posiłek który można zjeść na szybko). Coraz częściej wiele restauracji i barów lub winiarni proponuje klientom specjalne "szybkie" menu na lunch.


Le diner czyli obfita kolacja - jest to najważniejszy posiłek dnia, zaczyna się o godzinie 20 (Paryżanie zaczynają ją nawet nieco później i trwa do późnej nocy) i składa się z trzech potraw. Pierwszą stanowią przystawki: zupa, sałatka, danie z jaj. Następnie danie główne: ryba, mięso, drób, podawane z sosem, z ziemniakami, ryżem, makaronem i warzywami lub sałatką. Czym by był posiłek dla Francuza bez sera? Pewnie nie byłby zakończony, więc po daniu głównym czas na tacę z serami i bagietką. Oczywiście obowiązkowo wino.

Francuskie rarytasy

Francuzi słyną z bardzo dokładnego dobierania produktów z których przyrządzają posiłki.
Wina - stanowią istotną rolę w czasie spożywania posiłków. Na co dzień spożywają mało znane marki win, inaczej jest na święta, kiedy to kupuje się lepsze a zarazem droższe wina. Do innych popularnych napojów należą: koniak, armaniak, cydr, Calvados. Z Francji pochodzą także jedne z najsłynniejszych aperitif (ziołowy, korzenny napój alkoholowy podawany przed posiłkiem dla pobudzenia apetytu).
Sosy - cieszą się uznaniem z całego świata. Beszamel i vinaigrette pochodzą właśnie z Francji.
Sery - sery produkowane są w ogromnych ilościach. Można doliczyć się około 500 gatunków. Najsłynniejsze to camembert, brie i roquefort.

Kraj słynie również z:
bagietki - długie, cienkie pieczywo nazywane "bułką paryską lub francuską",



rogalik croissant - pieczywo z cista francuskiego bez żadnego nadzienia,



maślane bułeczki - z ciasta drożdżowego z dużą ilością jajek i mleka,
tarta - kruche, drożdżowe lub francuskie ciasto z nadzieniem na słodko lub słono,
ślimaki - gotowane ślimaki jako przystawka,



żabie udka
naleśniki bretońskie - słone naleśniki z mąki gryczanej z różnym nadzieniem,



bouillabaisse - prowansalska zupa z ryb i owoców morza,
ratatouille - bezmięsna potrawa na bazie duszonych warzyw,
trufle - najdroższe i najbardziej wyszukane grzyby,
zupa cebulowa - bazą jest wywar mięsno-warzywny do którego dodaje się smażoną rybę,
krem z dyni
musy czekoladowe - lekkie pianki z dodatkiem bitej śmietany,
creme brulee - deser z kremu z jaj, śmietany i cukru z warstwą skameralizowanego cukru na wierzchu,
zioła prowansalskie - mieszanka przypraw,
majonez
calvados - napój alkoholowy o jabłkowym smaku, wyrabiany przez destylacje cydru. Traktowany jest jako lekarstwo na trawienie i pobudzenie apetytu,
cydr - napój alkoholowy na bazie jabłek bez cukru,
szampan - wino musujące.

Kuchnie Regionalne

Zacznijmy od Pikardii i Normandii czyli terenów najbardziej mi znanych.
Pikardia - jej specjalnością są zupy jarzynowe oraz suflet czosnkowy, w Amiens podaje się pasztet z kaczych wątróbek.
Normandia - słynie z owoców morza a zwłaszcza z przegrzebków i muli oraz dania o nazwie moules a la creme czyli muli gotowanych w sosie z białego wina i śmietany. Z Normandii pochodzi jeden z najbardziej znanych serów - camembert, a także cydr i calvados






Bretania - potrawy z homarów i świeżych ryb a także naleśniki czy cydr.
Kuchnia z regionu zachodniego i północno-zachodniego dopasowana jest do chłodnego klimatu więc jest pełna gulaszy i ciepłych dań mięsnych. W tych regionach produkowana jest słynna kiełbasa Andouillette przyrządzana z wieprzowiny z dodatkiem cebuli, pieprzu oraz innych przypraw.
Burgundia - królowa win. Najbardziej cenione wina burgundzkie produkowane są ze szczepu Pinot Noir. Słynna i bardzo cenioną potrawą jest mięso wołowe duszone w czerwonym winie a także ślimaki w sosie z czerwonego wina.
Dolina Loary (Centre) - nazywana jest ogrodem Francji gdyż produkowanych jest tam wiele warzyw i owoców. Specjalnością regionu są kozie sery, rillettes - drobno posiekane smażone mięso oraz jabłkowa tarta.



Franche-Comte - dominuje tutaj kuchnia chłopska, tłusta, pełna mięsa, wędlin i produktów regionalnych. Ceniona wieprzowina a także wołowina. Z mleka krowiego wytwarza się sery - najbardziej popularny to ser z niebieską pleśnią - Bleu d'Auvergne Sancy.
Alzacja - znajduje się pod dużym wpływem kuchni niemieckiej, opierającej się na piwach i treściwych daniach a także na choucroute garnie czyli kiszonej kapuście, która jest bazą do wielu dań. Popularny jest również pasztet z gęsich wątróbek - foie gras.



Szampania - oczywiście słynie z bąbelków które wspaniale szumią w głowie.
Rodan-Alpy - Słyną z kiełbas i doskonałych serów, a także dań z drobiu i ryb. Najbardziej znanymi potrawami w tym rejonie są: fondue, raclette oraz tartiflette.
Prowansja - stąd pochodzą przyprawy znane wszystkim jako zioła prowansalskie (tymianek, rozmaryn, bazylia, szałwia, majeranek), ze względu na dostęp do morza i bardzo ciepły klimat podstawę kuchni stanowią ryby, owoce, warzywa i oliwa. Popisowymi daniami jest ratatouille, bouillabaisse czyli zupa rybna a także zupa z bazylią.
Langwedocja - słynie z dań z dziczyzny i szparagów. Królują również dania na bazie ryb.



Perigord - kojarzony jest z najbardziej wyszukanymi grzybami świata, truflami.





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Francja i jej 10 NAJ

Mój pierwszy dzień we Francji

Top 10 mojego regionu - Pikardia